Wintersport vakantie met een baby

Baby op wintersport

Skiën met een baby: tips voor een zorgeloze wintervakantie! 

Hallo avontuurlijke ouders! Ga je binnenkort op skivakantie met je baby? Superleuk! Maar, laten we eerlijk zijn, het kan best een uitdaging zijn. Geen zorgen, wij hebben wat handige tips en producten voor je om deze vakantie onvergetelijk (en stressvrij!) te maken.

1. Planning

Als je op vakantie gaat met een baby of kleine kinderen is de planning heel belangrijk. Kies  bijvoorbeeld een kindvriendelijk verblijf. Denk aan faciliteiten zoals een babybedje en een hoge stoel. Comfort voor je kleintje is key! Reis je met de auto naar het wintersport gebied kan je natuurlijk ook je eigen reisbedje en kinderstoel meenemen. 

Bij de keuze voor het wintersport gebied komt nu ook wat meer kijken. Voorheen waren misschien alleen de kwaliteit van de pistes en de voorzieningen op de pistes belangrijk. Nu is er nog een mini persoontje bij. Kies bijvoorbeeld voor een kindvriendelijk wintersport gebied waarbij er meer faciliteiten zijn dan alleen de wintersport zelf. Een zwembad, een speeltuin of een kinderboerderij kunnen een welkome afwisseling vormen tijdens een wintersport met baby. Mocht het een dagje geen goed weer zijn, dan valt er nog genoeg te ondernemen met je kleintje. Tegenwoordig zijn er ook veel accommodaties die beschikken over een indoor speeltuin en een zwembad. 

2. Warm en knus

Onze webshop staat vol met warme babykleding en accessoires. Denk aan wollen kleding, waterdichte snow suits en natuurlijk die schattige mutsjes. Je baby warm houden is essentieel in de sneeuw. Terwijl jij je warm sport, bewegen kleine baby's minimaal in de kinderwagen of in de draagzak. Vooral merino wollen babykleding isoleert goed. 

Opa en oma met baby op wintersport

3. Timing is alles

Plan je skitijden rond de slaapjes van je baby. Zo kun je zelf genieten van de pistes terwijl je kleintje droomt over sneeuw engeltjes. Het beste advies wat we zelf hebben gekregen vinden we om opa en oma mee te nemen. De grootouders van je baby vinden het vast geen bezwaar om op jullie kleine te passen terwijl jullie in rap tempo naar beneden skiën of snowboarden. 

4. Veiligheid voorop

Een draagzak is een must voor als je met je baby de sneeuw in gaat. Kies een model dat geschikt is voor winterweer.

Let op: wintersporten met een baby in de draagzak is een no go. Kinderartsen raden dit niet aan, vanwege het feit dat een valpartij altijd op de loer ligt, ongeacht hoe goed je kan skiën. Bij een valpartij heeft de baby een valhoogte van minimaal 1,50 meter. Hierbij heb je ook nog te maken met zwaartekracht en de hellingsgraad van de piste. Bij een valpartij of een botsing met een andere wintersporter kan dit nare gevolgen hebben. Neem het risico niet. 

Tip: neem je je kinderwagen of buggy mee in de sneeuw? Er bestaan ski wheelblades voor je kinderwagen. Deze klik je makkelijk vast aan de wielen en maak jij je kinderwagen sneeuwproof. 

5. Zonbescherming

Ja, ook in de winter! Juist in de winter. Een goede zonnebrandcrème en eventueel een zonnebril voor je baby zijn essentieel.

Baby met slee in de sneeuw

6. Neem je tijd

Alles gaat net iets langzamer met een baby. Probeer de tijd om van elk moment te genieten, zonder te haasten. Deze wintervakantie gaat tenslotte om de quality time met elkaar en niet perse over het aantal gemaakte kilometers op de piste. Als je dit in je achterhoofd neemt maak je het zoveel leuker voor jezelf en voor je kleine. 

7. Inpakken als een pro

Een goed gevulde luiertas is je beste vriend op de pistes. Luiers, extra kleding, snacks, en natuurlijk speelgoed om je kleintje bezig te houden. Neem bijvoorbeeld een emmertje en een schepje mee. Als je kleintje al een goede zitbalans heeft is een slee natuurlijk helemaal het einde!

8. Ga niet hoger dan 2000 meter met je baby

Bij volwassenen kan vanaf ongeveer 2500-3500 meter hoogteziekte ontstaan. Baby's zijn hier over het algemeen gevoeliger voor, dus wordt door experts meestal de grens van 2000 meter aangehouden. Baby's hebben sneller moeite met de ijle lucht op hoogte en de druk op hun oren. Het is niet enkel de hoogte die de druk op de oren veroorzaakt, ook het hoogteverschil en snelheid wat overbrugt wordt speelt hierin mee. Neem je de gondel of stoeltjeslift en stijg je snel, dan kan het helpen om de baby een speen of (borst)voeding te geven. Het is lastig om hoogteziekte bij baby's in de gaten te houden, maar let erop dat ze niet hangerig zijn, meer huilen dan normaal of weigeren te eten. Dat kunnen alarmsignalen voor hoogteziekte zijn. 

9. Geniet!

Last but not least, vergeet niet te genieten. Deze momenten als familie zijn goud waard!

Dus, klaar voor de sneeuwavonturen met je kleintje? Met deze tips wordt je ski-vakantie met een baby een fluitje van een cent. Vergeet niet om een kijkje te nemen in onze webshop voor al je baby winterbenodigdheden. Fijne vakantie! 

Terug naar blog